Popis produktu

Podrobný popis výrobku QUINOA BÍLÁ 250G

Quinoa, známá též jako Merlík čilský, je stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech, hlavně se však používají zralá semena, z nichž se mele mouka. Mouka z merlíku čilského má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou moukou. Používá se na pečení chleba a různých sušenek. Neobsahuje lepek a je proto vhodná pro pacienty s celiakií. Celá semena se pak používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.

Jak ji připravit?

Před tepelnou přípravou je vhodné namočit zrnka quinoy na několik hodin do vody nebo je důkladně propláchnout vroucí vodou. Vařte podobně jako rýži: 2 šálky vody na 1 šálek quinoy, vařte přibližně 15 minut. Sbírejte vzniklou pěnu. Ideálně připravená quinoa by měla být jemná, nadýchaná, s lehce oříškovou chutí.

Dále by Vás mohlo zajímat, že semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

Co obsahuje?

Quinou bílou

Může obsahovat stopy lepku a celeru.

Důležité informace

Druh přípravku Doplněk stravy
Na co to je?

 

 

 

Doplňující informace
SÚKL název

Zapomněli jste heslo? Zašleme Vám nové na Váš email!